pedelec pályázat
,

Megjelent az idei elektromos kerékpár támogatási pályázat

A elektromobilitást ösztönző támogatási programok részeként először 2021-ben megjelent, majd novemberben lezárult elektromos kerékpár pályázat 2022-ben újraindult, megnövelt támogatási összegekkel.

Jelentős változás, hogy a sikeres pályázattal elnyerhető támogatás összege pedálszenzoros kerékpár esetén 90-ről 100 ezer forintra, míg a nyomatékszenzoros típus esetén 160-ról 180 ezer forintra növekedett.

Szintén előnyös változás, hogy az új támogatási formában már nem kéri a kormányzat a munkáltatói igazolást az aktív munkaviszonyról, így most már azok a kismamák és nyugdíjasok is benyújthatják a pályázatukat, akik korábban emiatt nem tudtak indulni.

Negatív változásként értékeljük ugyanakkor, hogy a tavaly remekül kitalált szisztémát, amely szerint minden hónapban csak 5 napig lehetett pályázatot benyújtani, idén megszüntették és egy összefüggő benyújtási szakaszt hirdettek meg. A probléma ezzel az, hogy a korábbi rendszer jó eséllyel akadályozta meg, hogy akár pár hét alatt kimerítsék az érdeklődők a támogatási keretet – ahogyan történt az egy másik elektromobilitási pályázaton (e-autó támogatás) ahol néhány óra alatt elfogyott a rendelkezésre álló forrás és bezárt a pályázat -, míg ezúttal ennek fennáll a veszélye.

Érdemes tudni továbbá, hogy a most megjelent magánszemélyeknek szóló támogatás mellett továbbra is elérhető a cégeknek, egyéni vállalkozóknak, civil és egyházi szervezetkenek szóló teherszállító e-kerékpárok (e-cargo) beszerzését támogató pályázat is.

Keressen minket és örömmel segítünk az ügyintézésben!